جزوه مقـاومـت مصـالـح
عوامل مؤثر در مقاومت اجسام
۱٫ ابعاد هندسی (طول، عرض و ارتفاع)
۲٫ نوع بارگذاری (کشش، فشار، خمش و پیچش)
۳٫ جنس مصالح
عوامل فوق هر کدام به نحوی در مقاومت اجسام اثر میکنند. برای بررسی این عوامل ابتدا به سادهترین شکل هندسی و سادهترین نوع بارگذاری موجود را معرفی میکنیم.
ـ سادهترین شکل هندسی: هرگاه در جسم سه بعدی، دو بعد نسبت به یک بعد دیگر خیلی کوچکتر باشند، سادهترین شکل هندسی ایجاد میشود. پس سادهترین شکل قابل استفاده در آزمایشگاه میله است (بعد عرض و ارتفاع در مقایسه با بعد طول ناچیز میباشد).
ـ سادهترین بارگذاری: به عنوان سادهترین باگذاری، بارگذاری کششی را در نظر میگیریم. چرا که جسم در بارگذاری کششی سادهترین رفتار را دارد و رفتار جسم تحت کشش به راحتی قابل انجام است.
حال با تعریف سادهترین شکل هندسی و سادهترین بارگذاری، به بررسی عوامل مؤثر در مقاومت اجسام میپردازیم. برای این منظور رفتار حالتهای متفاوت میله (با ابعاد هندسی مختلف) را در بارگذاری کششی با هم مقایسه میکنیم.
الف) مطالعه میلهها با طول یکسان و سطح مقطع متفاوت
در شکل مقابل فرض کنید:
آنچه مسلم است این که در میله با مقطع A2، به این علت که سطح مقطع بیشتر است، جسم توانایی بهتری برای تحمل کشش دارد (نسبت به مقطع A1).
حال با این تعاریف میتوان بهترین معیار مقاومت مصالح که همان تنش میباشد را تعریف کنیم. به طور کلی، تنش عبارت است از نسبت بار محوری به سطح مقطع و خواهیم داشت:
ـ واحد مهندسی تنش میباشد ولی به طور کلی واحد تنش، نیرو به مساحت است.
حال با تعریف تنش، میتوان مقایسه بین مقاومت دو میله فوق را بدین صورت بیان کرد:
با توجه به اینکه P1=P2 میباشد ولی A2 > A1 است میتوان گفت:
یعنی در میله اول تنش بیشتر از میله دوم است؛ یا به عبارتی نیروی وارد بر واحد سطح میله اول، بیشتر از نیروی وارد بر واحد سطح میله دوم میباشد. پس میله دوم توانایی بیشتری در تحمل نیرو دارد.
ـ توجه کنید بار محوری شامل کشش و فشار میشود. توجه داشته باشید که به عنوان قرارداد، علامت کشش را مثبت و علامت فشار را منفی در نظر میگیریم؛ پس تنش کششی دارای علامت مثبت و تنش فشاری دارای علامت منفی میباشد.
(( برای دانلود کلیک کنید ))
:: برچسبها:
دانلود جزوه مقـاومـت مصـالـح ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0